rear studio.jpg
CHADWELL HEATH, LONDON  2019
BUNGALOW RECONSTRUCTION
NEW FINE ART STUDIO
REMODEL RETROFIT w 2nd FLOOR
DAYLIGHT STRATEGY STUDIO-NORTH LIGHT
 

Scope of the work/ brief: renovate an old single floor bungalow into a modern 3 bed house and new Fine Art studio

We removed a garage and conservatory which were poorly built later extensions to the original bungalow. This gave us the L shaped space where we could wrap the new studio around the house. The project was built with Permitted Development by building on these older extensions.  The programme brief of 2 functions live and work allowed us to collage two typologies: the bungalow and the industrial workshop shed. From the front the shed is shy featureless with a hidden door painted a deep red.  Inside the space excites with its expansive north facing glass roof windows and 3.5m rear garden window. Three saw tooth triangles lift the height up to the sky. The northern light is a steady light suitable for studio space. In the bungalow we raised the roof following existing roof pitches to enable us to add two upstairs bedrooms. The ground floor was reconfigured from the original maze of small rooms for a spacious and open living space. We also designed furniture such as the kitchen and other tables from cnc cut birch. 

As we rebuilt the house, we were able to upgrade the insulation. We laid 12” of foam in the crawl space and poured a new radiant heated concrete slab as finish floor. Most of the PVC windows were replaced with Danish Velfac windows and french doors and the roof was fully insulated. There is vast opportunity to move toward lower UK carbon goals through innovative retrofitting of vast areas of east London bungalows.

63 Cross Street

London, N1 2BB

  • Instagram
  • Twitter

© 2020 by procter-rihl