Scoop Section Sun.jpg
HIGHBURY, LONDON, 2012
DAYLIGHT SCOOP EXTENSION
MMC offsite fabrication
Low embodied energy timber 
Shaded solar clerestory window

Scoop is a small kitchen extension in Highbury, London.  The project aims to maximise daylight in a rear extension to a typical Victorian terrace house. The brief was to design a highly energy efficient structure employing modern methods of construction. The project favours a more sustainable addition with thick insulated walls and ceiling rather than the recent spate of conservation approved glass boxes on existing structures. The roof opens up towards south to maximise daylighting. A deep overhang has been designed to control overheating in the Summer although allowing the winter sun to get into the interior space. The roof is folded to fit under existing rear windows and angle up to the south to maximise winter solar gains.

 

The extension follows PassivHaus principles with thick insulted walls and roof, compact plan and studied window orientation. The walls and roof are both made of 200mm SIPS (Structural Insulating Panel) technology with a similar 200mm foam underfloor insulation, which gave maximum thermal and structural performance without cold bridges. 

63 Cross Street

London, N1 2BB

  • Instagram
  • Twitter

© 2020 by procter-rihl